Onthaasten in eigen gemeente, minder taxichauffeur moeten spelen ... we willen uw vrije tijd wat minder druk maken.
CULTUUR BELEVEN
Ons cultuurrecept: aandacht voor wat eigen inwoners te bieden hebben. Om 100 jaar WO 1 te herdenken, brachten we lokale erfgoedliefhebbers, kunstenaars en
schrijvers samen. Het resultaat: twee tentoonstellingen, twee boeken, een opstelproject voor de scholen, een uitdieping van het thema “Boutersem in de eerste wereldoorlog” en een theaterwandeling met bijna 1000 aanwezigen en 70 inwoners die elk een tafereel uit de eerste wereldoorlog acteerden.
De kunstroute die we opstartten was van meet af aan een succes. Als het van ons afhangt wordt dit een jaarlijkse traditie. Kunstenaars hebben creatieve ruimte nodig. We voorzien hiervoor de kerk van Neervelp (zie verder). De bibliotheek blijft de draaischijf in ons cultuurbeleid. Lokale kunstenaars krijgen de kans in de bib tentoon te stellen. Verenigingen die een infoavond organiseren kunnen dit samen met de bib doen. Onze bibliotheek is één van de meest succesvolle van de regio met de voorbije jaren bijna 100.000 ontleningen per jaar! In maart 2018 ging het Lenteconcert van de Muziekkapel van de Luchtmacht voor het eerst in Boutersem door. We willen dit voortaan om de twee jaar laten plaatsvinden. Dat maakt deel uit van onze ambitie om hoogkwalitatieve podiumevenementen te organiseren. Om daar meer ruchtbaarheid aan te kunnen geven, beogen we een samenwerking met De Borre. Boutersem telt talrijke verenigingen.
We hebben twee jaar geleden ons subsidiereglement herwerkt: samenwerking wordt beloond. Het komende jaar evalueren we dit reglement.
En tenslotte ... of je het als cultuur wil bestempelen of niet, brengen we graag wetenschap en technologie in de kijker. Enerzijds omdat het boeiend is en anderzijds om in te spelen op de noden van de 21ste eeuw.
BOUTERSEM BEWEEGT ... SPORTEN EN SPORTELEN
De sporthal was een katalysator voor sportbeleving in onze gemeente, maar zonder inzet van verenigingen en vrijwilligers zou het niet gelukt zijn. We werken met hen graag constructief verder. Voor verdere uitbouw van de infrastructuur is er een grens aan wat je van de belastingbetaler kan vragen.
Wij hanteren de volgende overwegingen:
- Voorrang voor investeringen die meer dan één doel dienen. Een wegel tussen de
“dreef” en de Kerkomsesteenweg laat niet alleen joggers toe om de site Eyckeveld
te verbinden met de Finse piste, maar zorgt ook voor een mooie natuurverbinding
tussen Roosbeek, Butsel, Boutersem en de historische castellumsite. De heraanleg
van de veertig jaar oude vloer van de schoolsportzaal en de oude kleedkamers doen
we op zo een wijze dat we sportmogelijkheden creëren voor mensen met een
beperking (bv. rolstoelbasket). - Partnerschap met vrijwilligers. Een kleine gemeente kan zich geen uitgebreide
sportdienst veroorloven. Veel van de initiatieven die de voorbije jaren zijn genomen,
konden gerealiseerd worden dankzij vrijwilligers. We willen deze weg verder
bewandelen met engagement als drijvende kracht. - Beheersovereenkomsten: we verwachten niet dat de belastingbetaler infrastructuur
voor iedere sporttak financiert. Daarom denken we aan beheersovereenkomsten
met verenigingen, waarbij afspraken worden gemaakt rond financiële participatie van
de verenigingen, langetermijnengagement en onderhoudsplicht. De concrete vorm
kan afhangen van situatie tot situatie. - Fitte geest in een fit lichaam is goed voor iedereen: sporten moet kunnen voor
iedereen. Daarom is het belangrijk sport te verbreden naar mensen met een
beperking en naar alle leeftijdsgroepen.
TOERIST IN EIGEN GEMEENTE
Blotenvoetenpad, geocache, hondenloopweide, paardensport, hypotherapie ... er zijn 101 mogelijkheden om met bescheiden middelen buitenactiviteiten in onze gemeenten uit te bouwen. Aantrekkelijk voor toeristen, maar bovenal aangename ontspanning dicht bij huis voor eigen inwoners. Onze gemeente is interessanter dan u denkt. Wist u dat de oudste flamingoresten ter wereld in Butselbos gevonden werden? Samen met partners zoals Regionaal Landschap Zuid-Hageland zetten we ons landschap en onze geschiedenis in de kijker. Denk aan infopanelen en brochures, zoals we eerder deden met de Castellumsite. Onze wandelpaden laten we opnemen in het Vlaams Wandelknooppunt. Maar we kunnen meer: waarom geen hoeveinformatiepunten of een landbouwleerpad?
We willen de tweespalt tussen landbouw en milieu daarmee overstijgen. We werken samen met lokale ondernemers, de Adviesraad voor Toerisme en
geïnteresseerden in ruime zin. Doel is om deze initiatieven te combineren met de promotie van streekproducten en hoevetoerisme.
Met kleinschalige vergroening en bebloeming verfraaien we pleintjes. Met een paar banken op goed gekozen plaatsen creëer je rust- en ontmoetingsplaatsen.
De kerken, al dan niet beschermd, maken deel uit van onze dorpsgezichten. We willen deze gebouwen bewaren, maar kunnen dit niet alleen (zie verder: gebouwen). We zoeken daarom naar een gemeenschapsfunctie, eventueel samen met de privésector. Wat denkt u van een (sociaal) restaurant of koffiehuis in een ontwijde kerk?
JEUGD
De jeugd staat hoog op onze agenda. We beseffen dat een stad als Leuven aantrekkelijk is om de ontspanning op te zoeken. Maar er blijft niets mooier dan in eigen gemeente ‘jong’ te kunnen zijn. De realisatie van een ontmoetingsruimte voor jongeren/jeugdhuis staat hoog op onze to-dolijst. Maar ook vernieuwende initiatieven, zoals een ‘samenstudeerruimte’ inrichten, is een project waar onze jongeren ten volle voor gaan.
Vanzelfsprekend blijven we lopende initiatieven ondersteunen, zoals de Jeugddag. Ook de jeugdverenigingen kunnen op onze steun blijven rekenen.
Voor de allerjongsten blijven we de speelpleintjes onderhouden of aanpassen volgens leeftijd. In nieuwe verkavelingen zullen speelpleintjes voor ons een must zijn.
Creativiteit onder jongeren aanmoedigen, daarvoor zetten we onder meer in op deeltijds kunstonderwijs. En vanzelfsprekend richt ons sportbeleid zich ook naar jongeren.
Een toverformule om betaalbaar wonen in eigen gemeente te faciliteren hebben we niet (en heeft niemand). Maar wat we kunnen doen, zullen we ook doen. Dat behelst onder meer het volgende:
- Bij nieuwe verkavelingen waken we erover dat er een mix van gebouwen is in
uiteenlopende prijsklasses. - Bij sociale woningen handhaven we een voorrangsregeling voor eigen inwoners of
mensen met een band met de gemeente. - We waken erover dat woningen snel genoeg op de markt komen. Langdurige
leegstand beteugelen we door het handhaven van een leegstandsheffing. - Mensen die hun woning willen verbouwen, kunnen informatie krijgen via een
intergemeentelijk wooninfopunt (ondermeer over subsidies). We onderzoeken de
mogelijkheid om dit in de eigen gemeenteadministratie onder te brengen.