RUIMTELIJKE ORDENING
Boutersem is een landelijke gemeente. Dat willen we zo houden. Inzake natuurontwikkeling richten we ons naar de uitgangspunten in het Structuurplan
Vlaanderen en het Structuurplan Vlaams-Brabant. Zo bekom je immers een geïntegreerd langetermijnbeleid. Dat betekent dat we natuurontwikkeling focussen op valleigebied en langs de bosassen. Voor de komende bestuursperiode betekent dit de jaren geleden besliste uitbouw van het voorziene valleinatuurgebied in het Ruilverkavelingsplan Willebringen. Bermstroken zijn erg belangrijk om erosie te vermijden en om de biodiversiteit te bevorderen. Redenen genoeg om ernaar te streven bermen gezond te houden en zo een positieve interactie tussen rand en akker te bekomen. De gemeente en OCMW ruilen hun gronden in het ruilverkavelingsgebied om bermstroken in openbaar domein te brengen. Zo spreiden we de kosten en vermijden we dat de ruimte nodig voor bermen volledig ten koste komt van landbouwers. Samen met oa. Regionaal Landschap Zuid-Hageland stellen we een bermbeheersplan op. Voor uitvoering en onderhoud werken we samen met de landbouwsector, waarbij we kijken naar een coördinerende rol via Agrobeheerscentrum Eco2.
Bij nieuwe verkavelingen streven we naar een sociale mix met spreiding van sociale woningen over verschillende sites. Daarbij houden we rekening met de gewijzigde
gezinssamenstelling (meer eenpersoonshuishoudens, dus ook appartementen) en met het quotum sociale woningen dat we moeten voorzien. Hoogbouw is voor Boutersem niet aangewezen. Doordat kavels kleiner worden voorzien we ook openbaar groen, speelpleintjes spelen daarin een belangrijke rol. Pleintjes die we overigens willen inrichten op maat van diverse leeftijden en noden gaande van speeltuigjes voor de allerkleinsten over pluktuintjes tot openbare BBQ’s.
MILIEU, fifty shades of green
Boutersem wil de CO2-uitstoot op eigen grondgebied absoluut terugdringen. Daartoe lieten we reeds een thermografische luchtfoto opmaken. We bieden gratis advies
aan via de organisatie “Duurzaam Bouwen” voor al wie wil isoleren. Voor de verduurzaming van de gemeentelijke gebouwen zoeken we ondersteuning vanuit het project Sustainable Real Estate 2050, dat opgezet wordt om Vlaamse gemeenten hierin te begeleiden. Niet iedereen heeft een geschikt dak voor zonnepanelen. Daarom geven we inwoners de kans te investeren in zonnepanelen elders. Van zodra dit wettelijk mogelijk is, stapt Boutersem als één van de eerste gemeenten mee in het Eandis-project “zonnedelen”.
We kijken hierbij niet alleen naar onze eigen gebouwen, maar betrekken éénieder die over grote daken beschikt: lokale ondernemers, kerkfabrieken en de landbouwsector. We willen en kunnen een Vlaamse pionier zijn in de omschakeling naar ledstraatverlichting. We selecteren armaturen die strooilicht vermijden en maken gebruik van de flexibiliteit van ledverlichting om oplossingen op maat te creëren. Zo wordt de straatverlichting geen zaak meer van aan óf uit, maar kunnen we de lichtsterkte verminderen in plaats van doven nabij bewoning of langs verbindingswegen. We zorgen dat het wegelgebied tussen Honsem, Beauvechain en Meldert wel gevrijwaard wordt van lichtpollutie. Dit is immers één van de weinige gebieden in Vlaanderen waar je nog van de duisternis en de melkweg kunt genieten.
We maken kinderen spelenderwijs vertrouwd met energietechnologie en zuinig energiegebruik. Dat doen we door, zoals vorig schooljaar, de vijfdestudiejaars van alle
basisscholen in Bierbeek en Boutersem samen te brengen in ‘de bende van Bierbeek en Boutersem’.
We blijven verder inzetten op biodiversiteit. Tuinen spelen een belangrijke rol om dit te versterken. Via de bib en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland geven we hiertoe gratis advies aan onze inwoners. Wegels onderhouden we samen met de landschapsploeg van IGO Leuven. Zo vermijden we netelvorming d.m.v. maaiafval en ondersteunen tegelijk sociale tewerkstelling.
Binnen het Ecowerfgebied is Boutersem de gemeente die inwoners die recycleerbaar afval naar het containerpark brengen het hoogste aantal gratis beurten aanbiedt. In de toekomst plant Ecowerf intergemeentelijke containerparken die ruimte bieden voor meer afvalsoorten en oprijhellingen gebruiken zodat afval van boven in de container kan worden gestort. Hier zal een tarificatie gehanteerd worden op basis van gewicht met een gratis zone voor recycleerbare afvalfracties. Inwoners kunnen gaan naar het containerpark van hun keuze. Omwille van de ligging t.o.v. andere gemeenten werd Boutersem niet gekozen als locatie voor een dergelijk intergemeentelijk containerpark. Als compensatie konden we evenwel bekomen dat er een inzamelpunt behouden blijft voor groenafval, het meest frequent aangebrachte afval. De beheerskost hiervan zal gedragen worden door de andere gemeenten in Ecowerf. Doordat de beheerskosten van containerparken
over een groter aantal inwoners gespreid kan worden, daalt de kost. Voor Boutersem betekent dit de grootste besparing van de voorbije jaren. We willen deze doorgeven aan onze inwoners via een afschaffing van de forfaitaire afvalbelasting.
LANDBOUW
In een plattelandse gemeente als Boutersem is en blijft de landbouw een belangrijke economische sector binnen onze open ruimte en wij wensen garant staan voor een
duurzame, toekomstgerichte ontwikkeling. Samen met Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Agrobeheerscentrum Eco moedigen we de dialoog tussen natuur en
landbouw aan. We versterken de sensibilisatie rond afval en sluikstorten, slecht voor de natuur maar ook gevaarlijk voor landbouw en landbouwhuisdieren. Via een mobiele camera verhogen we de pakkans van overtreders. Landbouw heeft soms specifieke noden die bij inwoners niet altijd duidelijk zijn, bv. ’s nachts oogsten op kritische ogenblikken. We bepleiten begrip hiervoor en willen onze inwoners informeren over bv. oogsttijden en de overlast welke die zeer tijdelijk kunnen veroorzaken (bietencampagne, dorsen van graan, maïs ...). In onze landelijke gemeente willen we dan ook meer dialoog aanmoedigen rond steeds terugkerende discussies (bv. snelheidsmatiging beneden de maximale toegelaten grens, bij doorkruisen van dichtbevolkte kernen met zware landbouwvoertuigen).
We kiezen voor een overlegplatform gestoeld op wederzijds respect tussen de verschillende belanghebbenden dat uitmondt in het maken van goede, werkbare afspraken. In het kader van imago ondersteuning en wederzijds begrip plannen we volgende acties.
- Het plaatsen van informatiepanelen met QR-codes bij de lokale landbouwbedrijven zal onze landbouwers meer onder de aandacht brengen.
- Ook de uitbreiding van schoolbezoeken, aanmoedigen van opendeurdagen of het organiseren van ‘Boutersem Boert’ zijn enkele mooie initiatieven hiertoe. Plattelandseducatie lijkt ons erg nuttig.
- We wensen hoeve-informatiepunten of een landbouwleerpad te realiseren.
- Bij de inrichting van het openbaar domein zal er rekening gehouden worden met de aard van de landbouwvoertuigen (bv. wegversmallingen).
- De landbouwers willen we op hun beurt inschakelen om het openbare domein mee te onderhouden (bv. bermbeheerstroken). Dit kan onze eigen technische dienst ontlasten en we bieden billijke vergoedingen wanneer landbouwers maatschappelijke keuzes helpen bewerkstelligen. Inspanningen die onze landbouwers doen ter realisatie van de klimaatdoelstellingen zetten we graag extra in de kijker.